Cultura si Spiritualitate: Anticrist

Anticrist






Anticristul

PROGRAMUL LUI ANTICRIST

Scriptura imparte adeseori cei sapte ani ai Necazului in doua parti egale. Ultima dintre cele saptezeci de saptamani de sapte ani din Daniel este impartita in mijloc de un eveniment semnificativ (Dan. 9:27). In Apocalipsa cele doua parti ale Necazului sunt determinate fie prin „vreme, vremi si o jumatate de vreme" (Apoc. 12:14) sau prin „patruzeci si doua de luni" (Apoc. 11:2 §i 13:5) sau „o mie doua sute sasezeci de zile" (Apoc. 11:3; 12:6), fiecare dintre ele insemnand trei ani si jumatate.

Odata cu invadarea Palestinei din nord de catre Gog si Magog se va parea pentru o vreme ca planurile omului pacatului (Anticrist) sunt aproape zdrobite. Dar interventia supranaturala a lui Dumnezeu distrugerea hoardelor rusesti va pregati drumul ca fiara sa-si duca la bun sfarsit planurile.

A. Uciderea celor doi martori

Mai intai Anticrist trebuie sa elimine opozitia a doi indivizi (Apoc. 11:3-13) care i se vor opune. Uciderea acestor ,,doi martori" va fi prima mare fapta a fiarei la mijlocul Necazului.

Cei doi martori vor avea o lucrare spectaculoasa in timpul primei parti a Necazului. Ei vor avea putere sa-si ucida vrajmasii cu foc, sa opreasca ploaia, sa transforme apa in sange si sa aduca ciuma pe pamant asa dupa cum doresc. Utilizarea frecventa a acestor puteri va mari dezastrul general. Alaturi de schimbarile climatice si topografice care se vor petrece pe pamant, rezultatul va fi un dezastru inimaginabil.

Desi martorii vor fi invincibili timp de trei ani si jumatate, Dumnezeu va permite fiarei sa-i ucida dupa ce si-au terminat lucrarea (Apoc. 11:7). Martirizarea martorilor il va face pe Anticrist sa fie sustinut de multi oameni de pe pamant Dar el nu va fi satisfacut sa-i ucida. Va lasa trupurile lor moarte pe strazile Ierusalimului. Oamenii, vazand ca martorii sunt morti, se vor bucura ca nu mai trebuie sa auda avertizarile lor. Oamenii nu vor fi satisfacuti doar sa vada trupurile aflate in putrefactie ale acestor doi oameni. Ei vor face din aceasta ocazie o mare sarbatoare si isi vor da daruri unii altora. Destul de interesant, aceasta este singura ocazie in timpul intregii perioade a Necazului in care este mentionata bucuria. Oamenii vor fi plini de bucurie ca martorii sunt morti si aceasta va fi o sarbatoare fericita pentru ei. Daca ei ar fi crezut in predicarea martorilor, moartea lor ar fi trebuit sa fie o ocazie trista, mai degraba decat o bucurie.

Dar Dumnezeu va interveni. Dupa trei zile fi jumatate trupurile celor doi martori vor fi inviate fi vor fi inaltate la cer intr-un nor de slava. Totul se va petrece sub ochii oamenilor si toti vor fi informati de acest eveniment referitor la cei doi marori. Chiar si glasul din cer (Apoc. 11:12) va fi auzit in milioane de case. Dar chiar inainte ca ziarele sa poata relata intamplarea sau comentatorii sa-si scrie analizele va avea loc un alt mare eveniment de care vor trebui sa se ocupe, un cutremur de pamant al carui centru va fi la Ierusalim si care va distruge a zecea parte din oras, ucigand sapte mii de oameni. In acest moment se pare ca cei 144.000 de martori (cap. 7) vor fi si ei ucisi si fiara va nimici biserica ecumenica (Apoc. 17:16) pentru a indeparta opozitia fata de urmatoarea sa actiune.

B. Anticrist cere inchinare

Dupa ce a scapat de oricc opozitie religioasa, Fiara va da un edict: ,,Inchinati-va mie!" Pentru a intari aceasta porunca el va rupe tratatul cu iudeii, tratat care le-a permis sa reinstaureze inchinarea iudaica in templul recladit de la Ierusalim. Va face aceasta (Dan. 9:27) cerand ca el si fie obiectul oricarei inchinari (Matei 24:15; 2 Tes. 2:4).

Cum va realiza el acest lucru? Mai intai va primi un ajutor supranatural. Satan ii va da putere, un scaun de domnie si o mare autoritate (Apoc. 13:2). Diavolul va lucra cu furie din acest moment, facand tot ce-i sta in putinta ca si strice planurile lui Dumnezeu. EI va face razboi cu Mihail si cu ingerii lui, si va pierde. Aceasta va avea ca rezultat aruncarea lui din cer. Atunci Dumnezeu ii va avertiza pe locuitorii pamantului, „Vai... Caci Diavolul s-a coborat la voi cuprins de o manie mare. El stie ca are putina vreme" (Apoc. 12:12). Puterea lui Satan se va afla in spatele faptei fiarei, Anticristul, si se va folosi de el pe deplin.

Un alt motiv al maretiei fiarei implica faptul ca el a fost ranit de moarte. Rana lui mortala va fi vindecata (Apoc. 13:3), astfel incat toata lumea se va minuna. Expresia „ranit de moarte" inseamna in mod literal junghiat de moarte si este exact aceeasi expresie folosita in Apocalipsa 5:6 in legatura cu moartea lui Iisus Cristos. De vreme ce Cristos a murit cu adevarat, probabil ca fiara va muri de fapt si va fi apoi readusa la viata. Ni se spune ca ea se ridica din adanc (Apoc. 11:7) ceea ce pare sa confirme ideea ca a avut loc o inviere. Daca nu, atunci textul inseamna cel putin ca el va fi vindecat in mod miraculos, astfel incat lumea se va minuna de el. Invierea sa miraculoasa ori vindecarea sa ii va face pe toti oamenii sa recunoasca unicitatea lui („cine este ca fiara?") si puterea lui („cine se poate lupta cu ea?").

Planul fiarei va include blasfemie si razboi (Apoc. 13:5-7). El va vorbi cu nerusinare impotriva lui Dumnezeu (Dan. 7:25). Obiectele blasfemiei lui vor include Numele lui Dumnezeu, locuinta lui Dumnezeu si pe cei care locuiese in ceruri. Lui i se va permite (remarcati ca Dumnezeu continua sa stapaneasca lucrurile) sa faca razboi impotriva sfintilor (Apoc. 12:17) si sa-i ucida. Dar puterea sa va fi limitata de Dumnezeu la patruzeci si doua de luni. Aici avem un exemplu al intrepatrunderii multor forte in spatele evenimentelor: Dumnezeu va controla toate lucrurile, dar Satan va da putere fiarei care la randul ei va huli pe Dumnezeu. Oamenii care se alatura armatei lui lupta pentru el o vor face in mod voluntar si ei la randul lor vor martiriza pe oamenii lui Dumnezeu care desi vor fi ucisi vor ramane sub protectia lui Dumnezeu.

Pentru a-si duce la indeplinire mai eficient programul, Anticrist va avea un locotenent important. El este „a doua fiara" (Apoc. 13:11-18) singura lui datorie este de a duce la indeplinire scopurile si de a stimula inchinarea adusa primei fiare, omul pacatului. In nici un moment al carierei sale, cea de a doua fiara nu se va afirma ea insasi, ci preocuparile sale se vor concentra asupra primei fiare. Puterea sa va fi la fel de mare ca a omului pacatului dar el o va folosi in interesele superiorului sau si nu in interesul sau personal. (v.12).

Acest locotenent va fi capabil sa faca sa cada foc din cer pe pamant imitand puterea celor doi martori pentru a arata lumii ca el este la fel de mare ca si ei (v. 13). El va fi capabil sa faca si alte minuni (v. 13-14). El va porunci oamenilor sa faca o imagine a primei fiare (v. 14) si se pare ca ei o vor face foarte rapid. Urmatorul sau pas va fi sa dea viata imaginii pe care au facut-o ei. Cuvantul pentru „suflare" (v. 15) este pneuma (in greaca), si acesta ar putea indica o minune supranaturala (imputernicita de Satan) care va da practic viata imaginii. Desigur, cuvantul poate fi tradus si prin „vant" care ar putea indica un truc al locotenentului care sa dea imaginii o aparenta de viata reala. Vorbirea si miscarea unei imagini ar putea cu usurinta sa fie artificiala dar acestea ar putea fi la fel de bine lucrarea lui Satan.

C. Controlul asupra comertului

Totusi cea mai mare pata a celei de a doua fiare, care mai este numita uneori „profetul mincinos" (Apoc 16:13; 19:20; 20:10), va fi aceea de a-i forta pe oameni sa se inchine omului pacatului. Acesta va fi un plan simplu, imaginat cu multa istetime: „si a facut ca toti, mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi sa primeasca un semn pe mana dreapta sau pe frunte si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei sau numarul numelui ei" (Apoc. 13:16-17). Cu alte cuvinte, inchinati-va sau veti muri de foame.

„Un semn" este o urma lasata ca de o stampila, ca un semn de proprietate pus pe sclavi si pe animale. Oamenii vor deveni sclavii omului pacatului si vor trebui sa poarte semnul de identificare al sclaviei lor. Poate ca sclavii mai timizi vor avea semnul pus pe mana dreapta. Pentru a evita situatiile ridicole, ei vor evita sa stranga mana oamenilor pentru a ascunde semnul, dar cei care urmeaza cu indrazneala pe Anticrist vor avea semnul pus pe frunte.

Cum va fi acest semn? Versetul 17 indica faptul ca va fi numele fiarei sau numarul ei si numarul este explicat mai tarziu ca fiind 666, numarul omului pacatului, nu al locotenentului sau. Acest numar a fost atribuit prea multor personaje, asa incat acestea pot fi considerate coincidente nevrednice de luat in seama. Atunci cand va veni la putere acest mare lider nu va exista nici o indoiala cu privire la cine este el. Intr-un mod pe care nu-l putem cunoaste acum, numarul 666 va juca un rol important in identificarea sa (Apoc. 16:13; 19:20; 20:10).

Aceasta va fi o vreme cumplita in istoria lumii. Anticristul va avea un succes complet in a aduce intreaga lume la picioarele sale. Vor fi si oameni credinciosi care vor refuza sa se plece si sa se inchine fiarei si vor refuza semnul lui. Dar acestia nu vor fi multi la numar ci doar o ,,ramasita".




va continua...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cultura si Spiritualitate Urang-kurai