Cultura si Spiritualitate: Rugaciunea Talal nostru

Rugaciunea Talal nostru







RUGACIUNEA TATAL NOSTRU


TATAL NOSTRU, CARE ESTI IN CERURI
SFANT ESTE NUMELE TAU
VIE E IMPARATIA TA
PE PAMANT FIE VOIA TA
PRECUM IN CER ASA SI PE PAMANT
PAINEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE
DA-NE-O NOUA ASTAZI SI MEREU
SI NE IARTA NOUA GRESELILE NOASTRE
SI AJUTA-NE SA IERTAM SI NOI GRESITILOR NOSTRI
SI FERESTE-NE PE NOI DE ISPITA
SI INDEPARTEAZA PE CEL RAU DE LA NOI.
CA A TA ESTE IMPARATIA
SLAVA SI PUTEREA

AMIN




Nota: Noul Testament a fost scris in greaca (veche) si a fost tradus si adaptat de diversi autori in care s-au strecurat si unele greseli de traducere printre care si in renumita rugaciune care e una din principala arma a unui crestin si anume ,,Tatal nostru". In greaca scrie cam asa:
Πάτερ υμών,ο εν τις ουρανοίς, Αγιασθήτω το όνομά σου Ελθέτω η βασιλεία Σου, γεννηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανώ και επί της γης Τον αρτον ημών των επιούσιον, δος ημίν σήμερον
και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών,ως και ημέις αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών Και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν,αλά 'ρύσαι ημάς από του πονηρού κανονικά θα πρέπει να γραφτεί με πολυτονικό
   Varianta care o stim cu totii si care se foloseste in bisericile crestine este tradusa gresit si exprimarea ei nu se potriveste cu realitatea.
   Argumente:
- varianta gresita spune: ,,sfinteasca-se numele Tau". Dumnezeu este deja SFANT, asta e in natura Lui. Sfintenia este deja acolo, face parte din Persoana Lui. De aceea ,,SFANT este Numele Tau.
- varianta gresita spune: ,,painea...da-ne-o noua astazi". Dar nu mai avem nevoie si in alta zi? Mereu si mereu avem nevoie si de paine trupeasca si duhovniceasca. De aceea: ,,Da-ne-o noua astazi si mereu".
- varianta gresita spune: ,,Şi ne iartă nouă greşelele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri". Dumnezeu in dragostea si mila Lui iarta, dar noi chiar iertam cu adevarat? avem noi aceasta putere? suntem noi gata sa uitam si sa iertam totul celor ce ne gresesc? Numai Dumnezeu poate face acest fapt. Noi nu trebuie sa ne justificam inaintea lui Dumnezeu ca si noi iertam, caci El ne cunoaste inima si gandul intru totul. De aceea: ,,si ne iarta noua greselile noastre, si ajuta-ne sa iertam si noi gresitilor nostri".
- varianta gresita spune: ,,si nu ne duce pe noi in ispita". Dumnezeu nu ispiteste pe nimeni. El ingaduie ispita, chiar o reduce ca sa nu fie mai mare decat puterile noastre si chiar da si ajutor ca sa iesim din ea. De aceea: ,,fereste-ne pe noi de ispita, si indeparteaza pe cel rau de la noi.
   Rugaciunile catre Dumnezeu nu se spun ca o poezie. Trebuie sa meditam la cele spuse, trebuie sa simti, sa gandesti la cele spuse, sa fie o contopire intre gand si cuvantul iesit pe buze. Cuvintele au intotdeauna mare putere. O rugaciune trebuie facuta in duh si adevar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cultura si Spiritualitate Urang-kurai